Podul prăbușit de minciuni, sectanţii cu dacii negre care fură copiii sau “templul minunilor” – cele mai mari fantasme și mituri urbane din România

de: Cojocaru Cristian
02 06. 2022

Podul prăbușit de minciuni sau sectanți cu Dacii negre care răpeau copiii sunt doar două dintre miturile urbane care circulă în diferite orașe ale țării. Află cele mai cunoscute legende ale orașelor din România.

Podul prăbușit și copiii răpiți fac parte din cele câteva legende urbane

Legendele sunt nelipsite, oriunde mergi în această lume. În funcție de cât de superstițioși sunt oamenii, acestea pot dăinui multă vreme în memoria colectivă. Iată care sunt cele mai cunoscute legende urbane de la noi din țară și cum au luat naștere.

Localul din Ialomița unde ar fi fost ascuns Ceaușescu

Poveștile care au călătorit de la o generație la alta continuă să cutremure localnicii, iar unele dintre ele chiar să atragă turiștii. În Ialomița spre exemplu, circulă legenda potrivit căreia patronul celebrului local „Privighetoarea” ar fi fost acuzat că îl ascundea pe Nicolae Ceaușescu înainte ca acesta să fi fost executat în Târgoviște.

Scheltul uman donat la Aiud

De asemenea, la Muzeul de Științe Naturale din Aiud, într-una dintre vitrine există un schelet uman care se spune că ar fi aparținut unui paznic al Colegiului „Gabriel Bethelm”. Potrivit legendei, omului i-a păsat atât de mult de Colegiu încât în testament a scris că scheltul său să fie donat Muzeului.

Casa cu lacăt din Arad

La Arad, „Casa cu lacăt” a fost construită în anul 1815 și renovată trei decenii mai târziu. Turiștii care ajung acolo se uită mereu după cheie pentru că, potrivit legendei, cel care reușește să descuie casa este și cel căruia îi va rămâne imobilul.

Săpunul făcut la Bacău

În cazul Bacăului, cel mai vechi mit circulă încă de pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial. Acolo se spune că săpunul nemțesc ar fi fost făcut din grăsimea cadravelor de evrei. De asemenea, unii afirmă că o parte din cantitatea de săpun ar fi fost îngropată în cimitirul de la ieșirea din oraș.

Meteoritul care a căzut în Oradea

O legendă din Oradea spune că locul unde este construit Orășelul Copiilor ar fi luat naștere într-un mod ciudat și anume, un meteorit de dimensiuni mari a aterizat în Oradea, în cartierul Rogerius. După ce Spitalul de Copii a fost construit în 1960, autoritățile au placat gaura respectivă cu beton, locul devenind parc de copii.

Orfelinatul groazei din București

În București, mai multe legende urbane au apărut de-a lungul timpului. Spre exemplu, o casă care în trecut a fost orfelinat și care se află pe strada Franceză, este bântuită de spiritele a 203 copii. Aici erau aduși copiii străzii, iar proprietarul îi ținea pe copii în condiții inumane.

Templul Ursitelor din Brașov

Nici Brașovul nu lipsește din lista legendelor urbane, astfel că se spune că după ce ajungi la Templul Ursitelor, oboseala dispare ca prin minune, iar organismul uman este invadat cu energie. De asemenea, se mai spune că toți cei care intră în templu, sunt vindecați de boli.

Sectanții din Cluj care răpeau copii

La Cluj, se spune că Avram Iancu ar fi fost participantul unui scandal în centrul orașului sau că regele Matia ar fi fost biciuit atunci când a intrat în oraș să vadă cum trăiesc oamenii. În Reșița anilor 70-80 copiilor li se spuneau să nu stea afară până târziu pentru că vin sectanți cu Dacii negre și răpesc copiii pentru a li se fura sângele.

Restanțieri în Iași

În Iași există legenda „Gangului restanțierilor”, iar foarte mulți studenți evită acea zonă. În trecut acest loc era cunoscut ca fiind Casa Conachi, iar clădirea cu boltă care se află pe bulevardul Carol I este ocolită de către studenții care urcă dealul Copoului.

Baia Mare are „Îngeri Negri”

În Maramureș se spune că în trecut exista organizația „Îngerilor Negri” care se ocupau cu răpirea copiilor și transformarea acestora în adepți ai grupului. „Îngerii Negri” se ascundea pe sub poduri sau în canalizarea din Baia Mare, iar noaptea cutreierau străzile pentru a găsi noi copii.

Podul Minciunilor din Sibiu

În Sibiu, unul dintre cele mai cunoscute atracții turistice este și baza unui mit urban. Podul Minciunilor a fost construit în anul 1860 și se spune că acest pod are urechi și o putere supranaturală, astfel că la fiecare minciună spusă de către cineva, podul scârțâie, dând impresia celui care minte că podul se va prăbuși.

Sataniștii din Alexandria

Undeva la ieșirea din Alexandria se află ruinele unui fost conac. Se spune că aici s-ar întâlni sataniștii care, după ce vine noaptea, aceștia își desfășoară ritualurile. De asemenea, unii afirmă că această zonă este bântuită de fantome și că în interiorul conacului au loc lucruri înspăimântătoare.